Duo Cell’Arpa: Activitate artistică, recitaluri, proiecte

Duo Cell’Arpa: Activitate artistică, recitaluri, evenimente, festivaluri

Duo Cell’Arpa a fost fondat de Mladen Spasinovici – violoncel și Roxana Moișanu – harpă. Duo-ul are deja un repertoriu foarte bogat și interesant, incluzând atât lucrări compuse pentru cele două instrumente, cât şi transcripţii şi aranjamente pentru violoncel şi harpă de concert sau harpă celtică, realizate chiar de către cei doi muzicieni.

Recitalul de debut al formaţiei a avut loc în data de 27 aprilie 2011 la Sala de Lectură – Ceainăria Teatrului Act din Bucureşti, cu programul intitulat Musica Mundi, ilustrat prin proiecţii video realizate de Radu Rădescu.

Duo Cell'Arpa | Mladen Spasinovici - violoncel și Roxana Moișanu - harpă

Duo Cell’Arpa | Mladen Spasinovici – violoncel și Roxana Moișanu – harpă

Începând cu luna mai, Mladen Spasinovici – violoncel și Roxana Moișanu – harpă au fost invitați constant să cânte în cadrul emisiunii „Garantat 100%” (TVR 1).

Au urmat recitalurile intitulate Sweeter Than Roses, alături de tenorul Dragoş Mihai Cohal, în cadrul primei ediţii a Festivalului „Sărbătoarea Rozelor” de la Râşnov (iunie 2011), Royal Harmonies – aranjamente camerale pentru tenor, harpă, cello & orgă, alături de tenorul Dragoş Mihai Cohal şi organistul Wilhelm Schmidts, precum şi Din Cetatea Filmului în Cetatea Râşnov – muzică de film cu proiecţii video, alături de Radu Rădescu (visuals), ambele în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului de Film Istoric Râşnov (august 2011).

Concerte, emisiuni TV, colaborări naționale și internaționale

Începutul anului 2012 a marcat debutul colaborării cu TV Trinitas pentru emisiunea „Sunet şi lumină”. În luna martie a anului 2012 duo Cell’Arpa a deschis Stagiunea Sunetul Muzicii, aflată la ediția a doua, desfăşurată la Sala de Concerte a Muzeului Naţional Peleş.

Acest eveniment a fost organizat împreună cu Exces Music, prezentator fiind realizatorul Radio România Cultural – Sebastian Crăciun. Programul a cuprins opusuri de Händel, Bach, Gluck, Schubert, Rahmaninov ş.a.

În preajma Sărbătorilor Pascale au susţinut un recital la Biserica evanghelică Sf. Walpurga din Cisnădie – Transilvania, în cadrul recitalului Musica et Lux, pentru violoncel şi harpă celtică.

Au urmat două recitaluri, dintre care Pasteluri muzicale de mai la Ceainăria „Serendipity Art, Coffee & Tea”, ce a cuprins în primă audiţie absolută, lucrarea „La Fleur D’Asie” de Shin-Itchiro Yokoyama (original pentru violoncel şi pian) şi Dialoguri camerale în luna iunie, la Sala Mică a Ateneului Român, ambele recitaluri având un program pentru violoncel şi harpă de concert.

În luna iulie, recitalul intitulat Cell’Arpa PLUGGED, a cuprins un program variat de muzică dedicată filmului sau animaţiei,  pentru violoncel electric, harpă celtică electroacustică  și efecte electronice.

În februarie 2013, recitalul Nuanţe de primăvară a avut loc în cadrul Stagiunii Camerale Luni la ora 5 – După-amiaza unui interpret de la Biblioteca Metropolitană București, prezentator Costin Tuchilă.

Pe data de 9 mai au susţinut concertul aniversar Fleur de Lys, dedicat Zilei Regalităţii din România. Au fost alese cu această ocazie piese reprezentative din sfera muzicii cu conotaţii regale sau imperiale, în care solemnitatea şi distincţia compoziţiilor s-au îmbinat armonios cu caracterul festiv şi galant al ceremoniilor sau contextelor istorice speciale cărora aceste creaţii le-au fost destinate.

Din acest proiect a facut parte şi actorul Cristian Popa ce a dat glas câtorva dintre mărturiile şi confesiunile Regelui Mihai I al României, pasaje extrase din convorbirile Majestăţii Sale cu scriitorul Mircea Ciobanu şi care au apărut între 1991 şi 2008 la Editura Humanitas. Proiecţiile video realizate de Radu Rădescu au însoţit şi susţinut vizual mesajul pieselor muzicale din program.

În perioada 18-21 iulie a anului 2013 au fost invitaţi să susţină 3 recitaluri în cadrul celei de-a 5-a ediţii a Festivalului Internaţional de muzică clasică şi contemporană Ţintea Muzicală Jocuri cu voci, ultimul dintre acestea având loc în ambianţa plăcută a Muzeului Ţăranului Român.

Recitalul a cuprins lucrări din Codexul Montpellier (muzică polifonică din sec. al XIII-lea) aranjate pentru voci, violoncel şi harpă celtică, precum şi 2 piese în primă audiţie absolută: Menestrel de Nicolae Brânduş (pentru soprană, mezzo-soprană, harpă celtică şi violoncel) şi De sa disparition de Jean-Pascal Chaigne (pentru soprană, violoncel şi harpă celtică).

Duo Cell'Arpa | Recital Jockey Club

Duo Cell’Arpa | Recital Jockey Club Ziua Regalității

În luna august, duo Cell’Arpa a susținut un recital în premieră pentru Festivalul Diletto Musicale aflat la ediția a XV-a. Recitalul s-a desfășurat în biserica fortificată Prejmer-Brașov în cadrul Concertelor de Muzică Sacră.

Anul următor, în augut 2014, duo Cell’Arpa, a fost invitat din nou în cadrul Concertelor Diletto Musicale, de data aceasta alături de Corul de tineret Bach al Bisericii Evanghelice C.A., condus de dirijorul Steffen Schlandt.

În luna iulie a anului 2015, duo Cell’Arpa a avut onoarea de a cânta în cadrul Stagiunii Muzicale Iosif Sava 2014-2015, susținând un recital la Palatul Șuțu, ce a cuprins lucrări de J.S. Bach, C. W. Gluck, F. Kreisler, S. Rahmaninov, E. Morricone și alții.

Proiecte

Din anul 2015, Roxana și Mladen au început colaborarea cu harpista și compozitoarea Anne Vanschothorst, înregistrând 2 dintre piesele compuse de aceasta: “WONDERING WHY” și “I FEEL DIFFERENT”.

Ineditul acestei colaborări a constat în adăugarea a cinci linii melodice suprapuse la violoncel, rezultând o orchestrație originală realizată de către Mladen Spasinovici.

În perioada 2016-2017, duo Cell’Arpa a colaborat cu formația Zum pentru realizarea a două videoclipuri.

În data de 28 octombrie 2018, în cadrul Festivalului de Harpă București, Roxana Moișanu (harpă) și Mladen Spasinovici (violoncel), au susținut un recital cameral, cu un program interesant în primă audiție națională. Membrii duo-ului Cell’Arpa îi vor avea invitați în cadrul acestui recital pe Rafael Butaru (vioară), Cătălina Cîrciu (vioară), Cătălina Filipescu (violă) și Cătălin Răducanu (pian).
Mai multe informații despre program aici. Mai multe informații despre festival găsiți pe website-urile: Festivalul de Harpă București și Asociației Harpiștilor din România.

Din dorinţa de a descoperi noi sonorităţi, membrii duo-ului sunt preocupaţi constant de interpretarea unor partituri muzicale mai puţin cunoscute, de aranjamente sau de compoziţii proprii pentru violoncel şi harpă de concert sau harpă celtică. Finalitatea acestui demers este de a îmbogăţi repertoriul literaturii muzicale pentru cele două instrumente din categoria corzilor cu rezonanţe grave.

Pentru mai multe detalii ale membrilor duo-ului Cell’Arpa, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos:


Roxana Moișanu

Mladen Spasinovici


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *